top of page

Slovenija uspešno sodeluje z mrežo Gozdnih komunikatorjev

Omrežje gozdnih komunikatorjev (angl. Forest Communicators Network - FCN) je nastalo že leta 1992 v Riu de Janeiru s splošnim ciljem, da pomaga gozdnemu sektorju pri komuniciranju z javnostmi. Danes mrežo sestavlja 200 članov iz 40 držav, vodi jo predsednik g. Kai Lintunen. V šestih regijah po vsem svetu delujejo tudi svetovne koordinacijske skupine.


Letošnje srečanje gozdnih komunikatorjev je potekalo od 20. do 22. maja 2019 v Oslu (Norveška). Udeležilo se ga je 28 članov mreže FCN iz Evrope, Kanade in Severne Amerike.



V dveh dneh srečanja so udeleženci izmenjali svoje izkušnje, ideje in nadaljnje načrte komunikacije z javnostmi po državah. Člani skupine FCN se trudijo pri komuniciranju spodbujati in razlagati pomembne gozdarske teme –spodbujanje trajnostnega gospodarjenja z gozdovi, uporaba lesa in drugih izdelkov iz lesa (zadnja leta npr. bioekonomija), podnebne spremembe, boljša (pozitivna) podoba gozdarjev in celotnega sektorja. Poleg tega spodbujamo pomembno in potrebno sodelovanje z drugimi sektorji.


Pod dežnikom UNECE / FAO je podskupino gozdnih pedagogov zastopal naš avstrijski kolega Thomas Baschny. Mnogi se ga še spomnite, saj je l. 2017 z nami soustvaril izobraževalni seminar Po sledeh znanja in živali. V Oslu je predstavil letno poročilo o naših dejavnostih (po državah) in dosežkih podskupine za gozdno pedagogiko.



LETOŠNJE LETO JE BILO PRODUKTIVNO


V vseh državah EU smo primerno obeležili Mednarodni dan gozdov 21. marca 2019, ki je bil naslovljen »Gozd in izobraževanje«. Slogan smo v Sloveniji prenesli tudi v Teden gozdov - Sodelujemo z gozdom v dobro narave in ljudi, ki smo ga bučno slavili zadnji teden maja (Dan odprtih vrat GIS in ZGS).


Posebno sekcijo gozdnih komunikatorjev in gozdnih pedagogov je gostil tudi svetovni kongres IUFRO, ki bo potekal od 29. septembra do 5. oktobra 2019 v Braziliji. Na kongresu je bil predstavljen tudi največji dosežek skupine Gozd eksperimentov – Priročnik za učenje in igro v gozdu, ki služi promociji gozdne znanosti v Sloveniji in širše. Več o IUFRO 2019 kongresu. Naslednji, 26. kongres IUFRO 2024, je predviden v Stockholmu na Švedskem.


Predstavitve in dodatne informacije s srečanja gozdnih komunikatorjev so na voljo na: www.unece.org/index.php?id=51052.


ZANIMIVO! Mednarodni dan gozdov leta 2020 bo spodbujal aktivnosti s temo „Biotska raznovrstnost“. Predvidene so številne dejavnosti v Evropi (zlasti v Ženevi in ​​Rimu), zagotovo jih bo precej tudi v Sloveniji. Vas o njih obvestimo pravočasno!

 


bottom of page