top of page

Gozdni in lovski pedagogi smo se zbrali na ogledu avstrijskega lovsko izobraževalnega centra Werks

Po uspešno izvedenem seminarju gozdno-lovske pedagogike na Gozdarskem inštitutu Slovenije oktobra 2017, smo bili s strani avstrijskega gozdno lovskega pedagoga in na evropskem nivoju priznanega komunikatorja na področju gozdarstva Thomasa Baschnya povabljeni na obisk njihovega najbolj obiskanega centra za izobraževanje za lovsko in gozdarsko tematiko na avstrijsko Gradiščansko.



Glede na število predprijav smo organizatorji hitro ugotovili, da bo iz Slovenije na strokovno izobraževanje potoval kar cel avtobus gozdarjev, lovcev in zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.


Ob prihodu v Avstrijo sta nas pričakala gostitelja Thomas Baschny in Roman Bunyai (vodja centra) in nam slikovito razkazala svoj center, ki je zrasel na mestu nekdanje gozdne drevesnice. Prvi del je obsegala predstavitev centra, gozdarske hiše z množico razstavnih eksponatov (dermoplastičnih preparatov) in gozdne učilnice, sledilo pa je povsem praktično izvajanje aktivnosti gozdne pedagogike.
















Njihova prednost je ta, da se je dober glas o izvedbi njihovih izobraževanj in drugih aktivnosti širil po načelu snežne kepe (od ust do ust) in na tak način je število obiskovalcev naraslo iz prvotnih 700 na 10.000 letno na 2,2 ha izobraževalnih površin. Najboljša dota centra je gotovo ta, da ponujajo pristno izkušnjo učenja in igre v naravi s čim manj pripomočki. Ob obisku skupin, ki ponavadi trajajo 3 ure (lahko pa tudi 8), se najprej uskladijo z zahtevami šolskega kurikuluma, redno pa predstavijo tudi bližnji gozd in gozdarske aktivnosti ter lovsko tradicijo.


Center ponuja 3 glavne sklope: gozd, vrt in gozdarsko hišo. Najbolj so nas zanimale zunanje interpretacijske točke (narejene iz lesa), na katerih smo tudi mi lahko preizkusili sposobnosti. Zaključno navdušenje pa so zanetile aktivnosti gozdne pedagogike v zavetju gozda, ki so nas popeljale v otroštvo, ko smo znanje sprejemali prek igre in z navdušenjem.

Zaključek srečanja je minil v prijetni izmenjavi mnenj in tudi znanj, za katere upamo, da jih bomo čimprej oz. čim večkrat uporabili tudi v Sloveniji.


IZJAVE UDELEŽENCEV:


Predstavljene motivacijske vaje so mi obudile spomin na otroška leta – kako enostavno in učinkovito je mogoče motivirati s preprosto, iskreno in sproščeno logiko.


Štefan Vesel, LZS


Gozdna pedagogika na zelo enostaven in preprost način odstrne zelo velik del gozda. Znanja bodo dobrodošla za nas, ki poučujemo in v gozdu, da naredimo ure bolj polne, zanimive in atraktivne.


Mateja Kišek, Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor


Super prostor za izvedbo in to ob gozdu – gozdarska hiša, labirint, preža in ostalo. Želela bi, da bi imeli nekaj podobnega v Ljubljani.


Marijana Tavčar, ZGS



Sodelovanje slovenskih in avstrijskih gozdno lovskimi pedagogi se bo nadaljevalo tudi v naslednjem letu 2019, o čemer vas bomo obvestili prek družabnih omrežij in spletne strani.

Predstavniki Gozda eksperimentov Gozdarskega inštituta in komisije Mladi in lovstvo Lovske zveze Slovenije se vsem udeležencem zahvaljujemo za prijeten dan!







bottom of page