top of page

Koliščarski dan - Razburljiv sprehod v gozdu skozi čas!

V Dragi pri Igu, v čudoviti naravi zraven mirne gladine jezerc na obrobju Barja, se je zbralo veliko radovednežev. Na letošnjem 9. Koliščarskem dnevu, so se obiskovalci lahko udeležili kar 35-ih delavnic in različnih dogodkov. Tudi Gozd eksperimentov je z zanimivimi igrami in aktivnostmi ljudem približal naravo.


Vsak obiskovalec je z lahkoto našel nekaj zanimivega zase in se naučili novih in starih veščin. Medtem, ko je nekatere bolj pritegnilo rokodelstvo, izdelava sveč, preje, lanenih oblek ali glinenih posod, so bili drugi bolj raziskovalno razpoloženi in so spoznavali geološke eksperimente ter ugotavljali kakšne sledi za seboj puščajo gozdne živali. Na modni reviji in v začasnem bivališču koliščarjev, so si obiskovalci lahko ogledali oblačila iz različnih časovnih obdobij. Na svoj račun so prišli tudi ljubitelji umetnosti, ki so lahko na likovni koloniji ustvarjali nove bisere na platnu.


Zelo zanimiv nabor delavnic je Gozd eksperimentov še bolj popestril s potovanjem skozi čas. Predstavili smo gozd v času Koliščarjev, današnjo pestrost in uporabo drevesnih vrst ter se prepustili domišljiji pri risanju gozdov prihodnosti. Celotne družine smo z lahkoto zaposlili. Odrasle je najbolj pritegnil nagradni kviz, pri katerem so kmalu ugotovili, da bodo morali kar dobro aktivirati možganske celice. Najmlajši, pa so bili najbolj veseli zakladov skritih v pesku.

Stojnica Gozda eksperimentov. Levo: kviz. Desno: iskanje zakladov gozda v pesku.

Skozi čas so se obiskovalci lahko sprehajali po časovnem traku in ugotavljali, kako kratko obdobje ljudje živijo na način, kot ga poznamo danes. Za vse so bile še posebej zanimive kosti in kožuhi sesalcev, ki naseljujejo naše gozdove. Vsak, ki se je ustavil pri naši stojnici, je lahko v roke vzel lobanje živali, ter primerjal svoje zobe z zobmi mesojedih in rastlinojedih živali.

Prepoznate živali po lobanji ali po zobeh? Mogoče se boste bolj zavedali velikosti jelenjadi, ko primerjate svojo čeljust z njihovo.

Veliko obiskov smo imeli tudi na delavnici živalskih sledi. Obiskovalci so se naučili prepoznavati sledi in si za spomin izdelali odtis v glini. Spoznali so tudi kdo so parkljarji, kdo ima tačke in katere živali spravijo kremplje v tačke, ko se tihotapijo po gozdu. Nekatere sledi, kot so na primer medvedove, so bile večini znane. Druge, pa je bilo malo težje prepoznati. Ali bi znali prepoznati sledi jazbeca, veverice ali kune?

Delavnica živalskih sledi je bila še posebej zanimiva otrokom.

Obiskovalcem smo predstavili naš Priročnik za učenje in igro v gozdu, ter jih seznanili s številnimi dogodki, na katerih nas lahko zasledite. Naslednje leto si rezervirajte čas za Koliščarski dan in obiščite svet Ljubljanskega barja, kakršen je bil štiri tisoč let pred našim štetjem.


bottom of page