top of page

Več gibanja in manj sedenja!

Priročnik za učenje in igro nadaljuje svojo turnejo po Sloveniji. Gozd eksperimentov je 28. marca sodeloval na 2. srečanju vodij timov Zdravih šol koprske regije na OŠ Dutovlje. Rdeča nit pogovora je tekla o gibalni dejavnosti kot eni izmed najbolj pomembnih področij v otrokovem razvoju, ki vpliva tudi na bolj zdravo in kakovostno življenje v odrasli dobi.

Drugo srečanje vodij timov Zdravih šol koprske regije

V današnjem času ljudje preveč sedimo in se premalo gibamo. Za krepitev svojega zdravja bi se morali odrasli zmerno do intenzivno gibati vsaj 30 minut na dan, otroci pa še pol ure več. Se sploh zavedamo koliko časa dnevno presedimo? Ste že kdaj opravili inventuro vaših ur, ki jih dnevno presedite na delovnem mestu, med vožnjo, med hranjenjem ali gledanjem televizije?

Star slovenski pregovor pravi: »Stara navada, železna srajca«. Z aktivnim načinom življenja moramo začeti že pri najmlajših. Nacionalni inštitut za javno zdravje si v sodelovanju s šolami zato prizadeva sprožiti niz spodbud in akcij (Slovenska mreža zdravih šol) za uvajanje gibanja v vedenjski slog vsakega posameznika. Za gibanje velja, da je o njem bolje čim manj govoriti in ga čim več izvajati.

Ste vedeli, da je priporočljivo na vsakih 60 minut neprekinjenega sedenja svojemu telesu podariti vsaj 1 minuto sprostitve v obliki gibanja? In zakaj si ne bi v ta namen priredili kar pravega maratona, kjer z rokami stoje odplavate kravl, se nato usedete na rob mize, privzdignete noge in odkolesarite nekaj sekund. Za »finiš« pa na mestu odtečete še zadnje sekunde, kjer vse kaže, da boste zopet dosegli svoj osebni rekord. Kadar nam čas v prenapolnjenem šolskem urniku ne dopušča kvalitetnejše gibalne sprostitve, nam bo telo hvaležno tudi za te »mini« gibalne trenutke.

Z nekaj domišljije in spretnosti lahko izobraževanje z gibanjem iz notranjih prostorov ponesemo tudi v učilnico na prostem – gozd. V njem lahko pozabimo na ergonomijo sedenja, pravilno osvetlitev, ustrezno prezračevanje, primernost materialov in druge zahrbtne pasti zaprtih prostorov.

Ljudje smo ustvarjeni za gibanje. Naše telo sestoji iz več kot 600 mišic. Poskrbimo, da jim ne bo dolgčas. Se vidimo v gozdu!


bottom of page